Ce am învățat în cadrul proiectului O oră pentru democrație

IMG_5852

articol Melisa Bosoancă, clasa a XI-a B, Colegiul Naţional Gh. Tiţeica

De-a lungul timpului am învăţat că democraţia înseamnă puterea poporului. În mintea mea de copil,  încă imatur la acea vreme, m-am bucurat, căci puterea este ceva ce mi-a plăcut din totdeauna. Am văzut mai târziu că ”poporul” este de fapt un concept simplu, nu ceva extrem de elaborat.

Poporul reprezintă întregul din care fac parte, aşadar, de fiecare dată când aud ”democraţie” mă simt deja mai puternică. Proiectul ” O oră pentru democraţie” m-a făcut să iubesc şi mai mult faptul că sunt parte din ceva. Am ajuns să cunosc o mulţime de lucruri noi, să desluşesc  noţiuni ce mi se păreau întortocheate şi complicate, cum ar fi cetăţenia activă şi multe altele.

Cu toate că fiecare acţiune care s-a desfăşurat pe parcursul proiectului mi-a plăcut, pot spune că am avut şi preferate. Unul dintre cele mai interesante momente care au avut loc la cluburile democratice a fost, fără îndoială, atelierul pentru scrierea de proiecte. Consider că este necesar pentru cât mai mulţi tineri să cunoască felul în care un proiect este gândit, iar mai apoi pus în aplicare. La început, Bianca Bălşan, trainer-ul nostru, ne-a învăţat din ce este alcătuit un proiect, cum trebuie gândit, după care am început practică scriind noi înşine unul pe care în curând îl vom derula.

Personal, acest atelier m-a ajutat foarte mult şi pe viitor doresc să scriu cât mai multe proiecte. Am observat că toţi traineri noştri au o anumită tactică de a ne învaţă cât mai bine ceea ce ţine de domeniul lor. Mai întâi, aceştia ne prezintă teoria şi felul în care funcţionează lucrurile, bineînţeles colaborând cu noi şi provocându-ne să ne gândim la noţiuni sau definiţii, că mai apoi să ni le explice ei. După care, urmează practică, fapt care mi se  pare extraordinar, deoarece în România, din păcate, sistemul se bazează foarte mult pe memorare brută şi nu pe experimentare.

Sper să pot împărtăşi cu colegii mei ceea ce înseamnă democraţia pentru mine şi să facem ceva pentru ţară noastră, căci cunoştiinţa este putere, iar un cetăţean informat, este în mod sigur unul mai puternic.