Cluburi democratice

Cluburi democratice

Cluburile democratice reprezintă o modalitate de întărire a participării active a tinerilor în comunitatea din Drobeta-Turnu Severin.

Concomitent cu ora de democraţie predată, între septembrie 2015 și iunie 2016, elevii de liceu vor fi încurajați sa creeze 3 cluburi democratice, prin intermediul cărora se pot dezvolta proiecte care pot influența comunitatea din care fac parte. Cu ajutorul membrilor echipei de proiect, prin metode de educație non-formală, într-un mod interactiv și atractiv, elevii vor practica diferite activități, vor învăța să transforme ideile în realitate şi vor aprofunda noţiunile de democraţie predate.

Elevii se vor înscrie în cluburile democratice pe baza unui eseu referitor la democrația participativă și o scrisoare de recomandare din partea unui profesor. În fiecare club de democrație vor fi implicați în jur de 50 de elevi.

În cadrul cluburilor democratice, elevii:

- vor învăța să se organizeze într-un grup, să își stabilească obiective și să își aleagă o formă de conducere.

- vor fi informați cu privire la metodele prin care pot contribui în mod activ în comunitatea lor. Membrii cluburilor democratice vor realiza cel puțin un proiect, prin care ei răspund unei probleme identificate la nivelul comunității lor.

- vor participa la ședințele Consiliului Local, ceea ce va facilita interacțiunea cu factorii de decizie din oraș. În cadrul întâlnirilor săptămânale, elevii se vor pregăti pentru ședința la care vor participa, informându-se cu privire la problemele abordate și identificând argumente în vederea susținerii punctului lor de vedere.

- vor actualiza în mod constant secțiunea de pe platforma online a proiectului, care promovează ideile și activitățile lor.

- vor participa la sesiunile de pregătire pentru dezbateri. Sesiunile  de pregătire vor avea două componente: tehnici de vorbire în public și argumentarea discursului. Elevii vor lucra în echipă de câte patru membri, învățând să se bazeze pe ceilalți colegi. Elevii se vor informa cu privire la diferite teme și își vor forma propria părere, prin construirea unui discurs public argumentat.

- vor fi aprofundate anumite noțiuni teoretice predate în cadrul orei de democrație prin intermediul unor metode non-formale, precum ca teatrul forum, sau cafeneaua publică.