Comunicare

Concursul de dezbateri

În perioada 28 martie – 15 mai 2016, participanții la programul educațional O oră de democrație participă la un concurs de dezbateri. Obiectivele acestui concurs sunt: sprijinirea muncii în echipă, creșterea gradului de toleranță, înlăturarea prejudecăților și crearea unui cadru relaxat pentru un viitor cetățean avizat și conștient de valorile implicării active.

Concursul se va desfășura în patru etape la Colegiul Tehnic „Decebal” și Colegiul Național „Gheorghe Ţițeica” , respectiv cinci etape la  Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Odobleja”. În finala din 15 mai se vor întrece șase echipe, câte două de la fiecare liceu, iar membrii echipele câștigătoare vor participa la școala de vară din Elveția.

Tipul de moțiuni dezbătute în cadrul acestui concurs sunt moțiuni anunțate/pregătătite, fiecare echipă având la dispoziție o săptămână.  Fiecare echipă va trage la sorți moțiunea susținută, din cele 27 de teme propuse (temele pot fi consultate aici).

Fiecare dezbatere va pune faţă în faţă două tabere: una care susţine moţiunea (echipa PRO) şi una care respinge moţiunea (numită de obicei echipa CONTRA). Fiecare dintre cele două tabere are la dispoziţie un număr de patru  vorbitori şi un timp egal de discurs (15 minute) pentru a îşi prezenta argumentele. Totalitatea argumentelor prezentate de o echipă poartă numele de caz (afirmator şi, respectiv, negator). În funcție de argumentele prezentate, fiecare membru al echipei va vorbi minim 2 minute. La finalul dezbaterii, fiecare echipă va formula o întrebare pentru cealaltă echipă. Mai multe despre rolul vorbitorilor aici.