Cum a fost la școala de vară despre democrația participativă, organizată în Elveția

30 iunie 2016

Comunicare, Noutati

IMG_0153

În perioada 13-18 iunie 2016, 12 elevi din Drobeta-Turnu Severin au participat la școala de vară despre democrația participativă, organizată în Elveția. Raluca, Carmen, Mădalin, Violeta, Mihai, Adelin, Diana, Raluca-Roxana, Melisa, Alexandru, Flavius și Luisa au învățat să aprecieze elementele culturale elvețiene ca devotamentul față de locul de muncă, cinstea, onestitatea, gradul ridicat de implicare în chestiunile publice,  respectul față de curățenie, interesul pentru ecologie și respectul pentru natură.

Cei 12 liceeni din Drobeta-Turnu Severin au petrecut o săptămână în Malters, un orașel din apropierea Lucernei, unde au învățat despre democrația elvețiană, prin interacțiunea cu oamenii politici locali și cu tinerii elvețieni și prin vizite locale. Prima zi le-a oferit ocazia să descopere împrejurimile orașului Malters. Liceenii au fost încântați de peisajul natural, de frumusețea caselor și de curățenia descoperită. În același timp, au fost plăcuți surprinși de steagurile elvețiene arborate pe diferite proprietăți, considerând că reflectă patriotismul locuitorilor.

IMG_9983

Ținând cont că unul din obiectivele școlii de vară a fost asigurarea expunerii elevilor la cele trei nivele ale democrației participative din Elveția (local, cantonal, federal), elevii s-au întâlnit cu: Konrad Wagner (președintele Parlamentului cantonal din Nidwalden), Yvette Estermann (deputat în Parlamentul Federal), Daniel Wyss (consilier primăria Malters, Cultură și Tineret), prof. univ. Thomas Milic, președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Elveția și doamna Anca Opriș, Ambasadoarea României în Elveția. Mai mult, la Berna, elevii au putut asista la dezbaterile parlamentare, unde au apreciat modul de funcționare a Parlamentului, deschiderea politicienilor, transparența instituțională, inclusiv votul electronic. Participanții au fost încântați de întâlnirea cu doamna Ambasador, având o lungă discuție cu aceasta despre diferențele dintre România și Elveția, despre responsabilitățile unui ambasador și despre activitățile de promovare a țării noastre.

IMG_0435

Unul din cele mai frumoase momente ale școlii de vară a fost vizita la un liceu din Lucerna, unde cei 12 elevi au luat parte la două ore de curs – engleză și istorie. Echipele formate din elevi români și elvețieni au discutat despre regimurile totalitare și au schimbat informații despre tările lor. Participanții au apreciat sistemul educațional elvețian, în speță stilul democratic de derulare a orelor, învățarea tematică (subject-based learning) (eg. dacă la istorie studiază regimurile autoritare, la engleză studiază un roman care tratează ușurința alunecării spre autoritarism – romanul The Wave).

Pe parcursul desfășurării Școlii de Vară, elevii au lucrat la realizarea, în echipă, a patru proiecte, cu următoarele teme:  participarea tinerilor, mediu, turism și valori și principii in contextul Elvetiei. Temele transversale, pe care s-au fundamentat cele patru proiecte, le-au oferit tinerilor posibilitatea de reflecție asupra experiențelor și întâlnirilor avute. În același timp, elevii au putut exersa gândirea critică prin intermediul experiențelor avute, atât din perspectiva națională cât și internațională.

IMG_0790

La finalul Școlii de vară, elevii au atins o perspectivă echilibrată, atât asupra Elveției (demitizare) cât și asupra României (revalorizare). Asumându-și rolul de ambasadori ai țării lor în interacțiunea cu elevii elvețieni, cei 12 liceeni și-au întărit încrederea în sine și în poporul de care fac parte.

Concluzie simplă despre impactul Școlii de vară asupra elevilor ar putea fi aceasta: pleci pentru a te întoarce; plecând poți aprecia ceea ce ai acasă de la distanța noii perspective.  Călătoria în Elveția a fost prima ieșire din țară pentru majoritatea elevilor (cu excepția unor vizite peste Dunăre în Serbia) și perspectiva comparativă a fost trăită intens. În același timp, elevii au fost încântați de deschiderea cu care au fost primiți de diferiți reprezentanți ai sistemului politic și de interacțiunea cu elevii elvețieni, conștientizând că nu sunt cu nimic inferiori acestora.