Resurse

Democrația participativă

„Nimic nu se poate realiza fără cetăţeni, nimic nu poate dura fără instituţii”

Jean Monnet

Democraţia participativă reprezintă legătura transparentă dintre cetăţeni sau votanţi şi reprezentanţii sau aleşii comunităţii în diferite funcţii de importanţă publică. Prin implicarea cetăţenilor în luarea deciziilor care le afectează viaţa se poate vorbi de democraţia participativă eficientă, care reflectă principiile constituţionale şi valorile europene.

În contextul global al crizei economice, care îndepărtează tot mai mult cetățeanul de instituțiile statului, a devenit esențială înțelegerea democrației participative și a cetățeniei active. Educația democratică timpurie contribuie la dezvoltarea competențelor cetățenești necesare pentru viața, într-o societate aflată mereu în schimbare.

Pentru fiecare tânăr severinean, proiectul “O oră pentru democraţie” va aduce o altă perspectivă şi posibil un nou mod de viaţă. Cunoştinţele acumulate de tineri în cadrul acestui proiect pot să schimbe comportamente şi practici. În același timp, vor beneficia de informaţii şi mijloace concrete de implicare în rezolvarea anumitor situaţii cu care se confruntă comunitatea în care trăiesc.