Seminarul Național „O oră pentru democrație”a adus în prim plan rolul esențial al educației în formarea unor cetățeni implicați și responsabili

25 mai 2016

Comunicare, Noutati

IMG_6815

Joi, 19 mai 2016, Palatul Culturii Teodor Costescu din Drobeta-Turnu Severin a fost gazda Seminarului Național „O oră pentru democrație”. Organizat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană, seminarul a reunit profesori din Elveția, Grecia, România, elevii de liceu din Drobeta-Turnu Severin și reprezentanți ai diferitelor organizații non-guvernamentale din domeniul democrației participative.

Seminarul Național „O Oră pentru democrație” a avut două obiective majore: pe de o parte au fost prezentate rezultatele programului educațional, implementat în trei licee din Drobeta-Turnu Severin, iar pe de altă parte au fost dezbătute diferite modalități de susținere a educației democratice și a implicării active a tinerilor în comunitățile lor.

IMG_6874

Evenimentul a fost deschis de Ion-Constantin Șolga, care a prezentat importanța acestui eveniment în vederea adoptării programului educațional “O oră pentru democrație” de către alte licee din Mehedinți, dar și din țară. „Acumularea cunoștințelor generale la școală creează matematicieni, ingineri, medici, profesori și alții, dar cum putem să creăm cetățeni? După decenii de comunism și tranziție capitalistă, știm cu toții că avem nevoie să învățăm democrația concret și prin experiențe proprii. Introducerea educației pentru democrație în programa școlară la nivel național este mai necesară ca niciodată.

Marian Șuță, inspector la Ministerul Educației Naționale și Mirela Pintea Enea, inspector școlar general al județului Mehedinți, au salutat inițiativa asociației MAIE, vorbind despre necesitatea centrării procesului de învățare pe elevi, precum și despre necesitatea adaptării metodelor de predare la realitățile societății contemporane. În același timp, a fost discutat rolul fundamental al educației în consolidarea și protejarea democrației.

IMG_6892

Sesiunea Educație pentru democrație a adus în atenția publicului exemple din Elveția, Grecia și România. Thomas Milic a prezentat modele de bune practici din Elveția, evidențiind legătura dintre cunoștințele despre procesul democratic și participarea la democrație. Vassilis  Grammatikas a vorbit despre provocările sistemului democratic, lipsa de încredere a cetățenilor în aleșii lor și faptul că regimurile democratice sunt minoritate în lume. Dragoș Dincă a adus în dezbatere cetățenul ca resursă pentru autoritățile locale.

În cea de-a două sesiune, Tinerii – cetățeni implicați, au fost prezentate exemple de implicare ale tinerilor în comunitate. Sebastian Burduja, fondator al Ligii Studenților Români în Străinătate și Daniel Ciungu, membru CAESAR, au vorbit despre modelele dezvoltate în timpul studiilor în stăinătate și despre necesitatea implicării în procesul democratic.

Seminarul Național “O oră pentru democrație” s-a încheiat cu sesiunea Metode nonformale în educație, facilitată prin intermediul cafenelei publice. Astfel, elevi, profesori și tineri implicați au discutat într-o manieră nonformală și dinamică despre reformele necesare în educație.

În cadrul evenimentului au fost prezentați cei 12 câștigători ai concursului de dezbateri, elevi care în perioada 13 – 19 iunie vor participa la o școală de vară organizată în Elveția.

O oră pentru democrație” este implementat de Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană alături de Asociația Româno-Elvețiană pentru Sprijin în Integrare din Elveția Centrală. Proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.