TURISMUL ÎN ELVEȚIA

18 iunie 2016

Interactiuni, Resurse

white roses

articol realizat de echipa White Roses formată din Melisa Bosoancă, Diana Oprițescu și Raluca Tarabuta

Simt cum frigul își face loc prin geaca nu foarte groasă de pe mine. Nu pot să mă plâng totuși, căci văd ceva ce știu că mintea-mi nu va putea uita, un peisaj de vis, care îmi dă senzația de zbor, de plutire peste mai multe cantoane. Sunt pe vârful muntelui Pilatus, dar asta o să continui ceva mai jos, pentru că acum am o întrebare pentru tine, cititorule.

Te-ai gândit vreodată cum de Elveția este o țară atât de bogată? Eu am făcut-o. Așadar, în momentele ce urmează, vă voi prezenta unul dintre factorii ce ajută la păstrarea unei economii dezvoltate în acest stat, bineînteles, este vorba de TURISM.

Voi începe cu faptul că elvețienii nu au avut întotdeauna obiectivele turistice pe care le au azi, însă, în timp, au învățat să exploateze toate resursele de care dispuneau și să le transforme în adevărate puncte de interes pentru turiștii străini. Acest proiect mi-a oferit incredibila oportunitate de a vedea cu ochii mei minunatul progres făcut de această țară de-a lungul timpului. Am avut o saptămână plină de experiențe noi menite să mă învețe cât mai multe despre cultura, implicarea activă a cetățenilor în societate și democrația elvețiană. Știți ce m-a impresionat cu adevărat? Felul în care îsi promovează imaginea, brand-urile, dar și specificurile.

Am avut șansa de a discuta cu mai multe personalități politice ale Elveției, de la care am reușit să aflu mai multe detalii sau păreri în privința domeniului turistic. Președintele Parlamentului cantonal din Nidwalden mi-a spus că principalul lucru în ceea ce privește turismul, e să găsești punctele forte ale țării tale, în cazul Elveției fiind vorba fie de un vârf de munte, un restaurant frumos, un club bun într-un oraș mare. Apoi, ceea ce trebuie să faci este să întemeiezi un pachet turistic, pliante, în așa fel încât orice persoană care vine , fie că e din China, fie că e din India sau din oricare altă țară, să poată lua ceva informativ despre Zurich sau Berna, sau oricare alt oraș elvețian. De asemenea, pentru a avea cât mai multă eficiență în acest domeniu, trebuie să iei în calcul mai mulți factori, lucrurile de care oamenii au nevoie atunci când merg într-un loc străin, lucruri precum: cazare, mâncare, transport, dar și suveniruri, deoarece oricine își dorește o amintire sau ceva care să îi amintească de vizita pe care a făcut-o într-o altă țară. Kondrad Wagner ne-a mai spus și faptul că adevărata avere pe care cineva o deține, nu constă doar în mașini, case, apartamente, terenuri, ci în experiența culturală pe care o acumulezi vizitând alte țări.

IMG_9994

Primul obiectiv despre care vom vorbi este Eigental. Un lucru pe care l-am remarcat a fost priveliștea încântătoare , dar și strictețea pe care elvețienii o au în privința păstrării curățeniei. Cel de-al doilea a fost Parlamentul elvețian, loc care m-a lăsat cu gura cascată, căci fiecare lucru din interiorul său avea o poveste, spre exemplu fundația sa era făcută sub forma de cruce, crucea fiind unul dintre simbolurile Elveției, simbol ce se găsește și pe steagul național. Totodată, un alt obiectiv care ne-a impresionat este casa lui Einstein, aflată în Berna, capitala țării, a fost de-a dreptul minunat să vedem locul în care a trăit o perioadă una dintre cele mai mari personalități ale omenirii din toate timpurile.

Cele mai recente locuri vizitate au fost Lacul celor 4 cantoane și faimosul munte  Pilatus. Prima călătorie a durat aproximativ o oră în care am putut vedea munți, orașe și natură. O adevărată experiență în care m-am bucurat și de soare, și puțin vânt, dar și de plimbarea cu vaporul de-a lungul lacului. Muntele Pilatus este cel mai frumos loc din Elveția pe care îl poți  vizita, dar și cel mai inedit. Din vârful său se pot vedea cele 7 lacuri, o priveliște unică pe care nu o poți vedea în altă parte. Sunt mai multe moduri în care poți ajunge sus, cum ar fi mersul cu telecabina sau cremalieră, acest traseu reprezentând, de fapt, un pachet turistic bine gândit.

IMG_0456

Poate că te întrebi părerea mea despre toate astea. Impactul ăsta cultural pe care Elveția l-a avut asupra mea. Chiar dacă totuși nu o faci, eu îți voi spune. Încep cu emoțiile declanșate de zborul cu avionul, pe care le-am experimentat pentru prima oară în viață, lucru ce a facut această experiență mult mai frumoasă. Pot spune că plec schimbată acasă, cu o mentalitate puțin diferită, căci am învățat cum să îmbunătățesc la țara mea ceea ce mă deranja, dar și să o iubesc. Felul în care fac o să fac schimbări? Nu, nu e o utopie pentru Romînia, căci nimic nu este imposibil. Putem dezvolta și exploata mult mai mult potențialul țării noastre, putem face din ea un exemplu.