Valori și principii în societatea elvețiană

22 iunie 2016

Interactiuni, Resurse

the citizens

articol realizat de echipa The citizens, formată din Carmen Ciocan, Mădălin Minea și Raluca Constantin

În timp,  oamenii au încercat să propună definiții ale valorilor și principiilor unei persoane. Definițiile standard ale valorilor și principiilor sunt:

  • VALORILE PERSONALE : Suma calităților care dau preț unui obiect, unei ființe, unui fenomen, etc.
  • PRINCIPIUL: O CONVINGERE PERSONALĂ

Însă un lucru este cert: Valorile personale diferă de la o persoană la alta!

Așa că, profitând de faptul că suntem în Elveția și că am primit această temă de studiu, am decis ca pe parcursul întâlnirilor cu diferite personalități elvețiene să cercetăm care sunt valorile și principiile acestora. După mai multe întrebări ce ne-au apărut în minte, am păstrat doar 4 … pe care le-am considerat cele mai importante:

  • Ce reprezintă valorile personale și principiile pentru tine?
  • Care este cea mai importanta valoare pentru tine?
  • Care sunt valorile care te-au ajutat sa ajungi aici, să ai această carieră?
  • Credeți că valorile personale și principiile pot aduce o schimbare pe viitor în ceea ce privește societatea?

Ei bine, la prima întrebare răspunsurile au fost asemanatoare: pentru ei, valorile personale sunt un mod de a-și ghida viața și de a se individualiza.

Însă, la cea de-a doua întrebare legată de ierarhia personală de valori am primit raspunsuri foarte diversificate.

Pentru Konrad Wagner (președinte de canton) cele mai importante valori si principii sunt : spiritul civic, dragostea pentru alte viețuitoare, pentru natură, pentru oameni, ceea ce l-a ajutat să ajungă ceea ce este acum, să obțină acest job.

Pentru Yvette Estermann (deputat în Parlamentul federal) cele mai importante valori personale și principii sunt : determinarea, siguranța, onoarea, încrederea, ceea ce au ajutat-o să ajungă aici, să obțină un loc important în politica elvețiană.

Thomas Milic (cercetător științe politice) are ca valori personale și principii cheie: educația, respectul, socializarea, spiritul civic, încrederea, acestea ajutându-l să ajungă doctor în științe politice.

Pentru Barbara Lang, Adrian Moraru, dar și Excelența sa, D-na Abasador al României la Berna, Anca Opriș, valorile personale esențiale sunt: devotamentul, spiritul civic, patriotismul, care au reprezentat pentru ei un punct de plecare spre ceea ce sunt acum.

Însă, o adevărată dovadă de devotament am regăsit-o în spusele lui Yannik Buttet (parlamentar): ,,Lucrez 7 zile pe săptămână, ceea ce fac este viața mea”. Acesta a afirmat că tocmai dragostea pentru țară, pentru viitor, l-a determinat să ajungă aici, să ocupe acest post în Parlamentul Elvețian.

La ultima întrebare am primit un răspuns unanim. Întrebați fiind dacă pe viitor sunt de părere că valorile personale și principiile pot aduce o schimbare pe viitor, aceștia nu au ezitat și au afirmat: Întotdeauna!!

Însă am vrut să aflăm și părerile unor cetățeni români referitor la valori și principii și rolul acestora. Prima persoană care a acceptat să ne răspundă la întrebări a fost Ion-Constantin Șolga. Pentru el, valorile personale și principiile sunt lucrurile peste care nu poate trece, iar cea mai importantă valoare personală a sa este, în mod neașteptat: VIAȚA!! deoarece  Respectând viața, respecți și oamenii din jurul tău! Auzind acest lucru am înțeles că tocmai dragostea pentru viață, pentru oameni, devotamentul, curajul, spiritul civic, l-au determinat  să ajungă ceea ce este acum! Pentru el, cu siguranță valorile personale și principiile pot aduce o schimbare pe viitor.

O altă persoană pe care am întrebat-o a fost chiar un component al echipei noastre, Mădălin Minea. Pentru Mădălin, valorile personale și principiile sunt un drum de la care nu se abate niciodată, modul în care se deosebește de ceilalți, dar în același timp realizează că are atâtea lucruri în comun cu alți oameni. Cea mai importantă valoare personală pentru el este Umanitatea. În opinia sa, valorile persoanale și principiile pot aduce o schimbare, pentru că omul este într-o continuă evoluție.

Având oportunitatea de a vizita Kantonschul Alpenquai din orașul Lucerna și de a discuta cu elevii elvețieni, dintre care și Francine, Denise, Marine, Amber, Theodor ( un elev român, ce a venit în Elveția pentru a studia) am surprins anumite valori personale ale acestora, cum ar fi: spiritul civic, devotamentul, prietenia, educația, simțul umorului, având în vedere modul în care au comunicat cu noi, dar și modul în care vorbeau despre țara lor și despre dorința de a vizita țări noi.

De remarcat au fost și momentele în care, aflându-ne pur și simplu pe stradă, am observat numai fețe zâmbitoare, steaguri naționale la aproximativ toate locuințele, care ne-au dovedit patriotismul oamenilor, spiritul civic, voia bună, optimismul.

În urma acestor experiențe, ne-am dat seama că, indiferent de naționalitate, etnie, religie, indiferent că ești român, sau un elvețian, indiferent că ești ambasador, sau un simplu elev, fie că ești matur, sau un copil la început de drum, valorile personale și principiile ocupă un loc important în identitatea unui om, iar acestea pot schimba multe lucruri pe viitor. Schimbarea vine de la noi! Noi trebuie să fim schimbarea pe care vrem să o vedem în lume! Insă sunt multe aspecte pe care am vrea să le aducem în țara noastră precum: respectul și devotamentul de care au dat dovadă personalitățile politice pe parcursul întâlnirilor, surprinzând pentru a doua oară  spusele lui Yannik Buttet ,,Lucrez 7 zile pe săptămână, ceea ce fac este viața mea”, dar și modul în care, un simplu muncitor de la salubrizare își făcea munca cu zâmbetul pe buze, ceea ce cu siguranță ar aduce o schimbare pe viitor; spiritul civic, reprezentat de modul în care steagurile erau expuse în aproape fiecare casă, dar și atenția față de ceilalți, reprezentată de zâmbetul fiecărei persoane întâlnite, dar oare… cum putem aduce zâmbetele pe fața oamenilor din România?